Authentic Olympus Land

banner ti na kanete

Τοπικές γιορτές / Πανηγύρια

Τοπικές γιορτές & Πανηγύρια

 

Παραδοσιακά σε όλη Θεσσαλία γίνονταν, πολλές φορές το χρόνο, γιορτές και πανηγύρια με αφορμή σημαντικά γεγονότα. Συνήθως τα γεγονότα αυτά αφορούσαν μεγάλες θρησκευτικές γιορτές όπως η Ανάσταση του Χριστού, ο Δεκαπενταύγουστος ή γιορτές συνδεδεμένες με τη Γη όπως οι Απόκριες. Ορισμένες περιοχές επίσης έχουν κρατήσει τα τοπικά παραδοσιακά τους έθιμα. Τα τελευταία χρόνια πολλά πανηγύρια αναβιώνουν παράλληλα με τον εορτασμό των τοπικών προϊόντων τους οποίους μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Γιορτές Γεύσης.

Η Γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια από το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Αμπελακίων, αποτελεί έθιμο για τη γιορτή της Γένεσης του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου του Βαπτιστή. Κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου στο χωριό Αμπελάκια στήνεται πανηγύρι με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Το έθιμο θέλει τα νεαρά κορίτσια με τα κλήδονα τους, τα οποία έχουν δημιουργήσει από φρούτα εποχής, ως προσφορά για την καρποφορία, από αγριολούλουδα τα «γιαννάκια» και ένα προσωπικό φυλαχτό το «νισιάνι», να μπορούν να δουν εκείνη τη μέρα τον άντρα που θα παντρευτούν ή σε ποιο μέρος θα γίνουν νύφες. Το έθιμο διαρκεί από το απόγευμα της 23ης Ιουνίου μέχρι αργά το βράδυ στις 24, όπου ακολουθούσε γενικό γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια από ντόπιους αυτοδίδακτους και ταλαντούχους μουσικούς. Σε όλη τη διάρκεια της γιορτής ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια από τις γυναίκες και τα παιδιά που συμμετέχουν.
Η γιορτή αποτελεί πολιτιστική μνήμη μιας εποχής όπου η γυναικεία παρουσία ήταν σπάνια στην κοινωνική ζωή των χωριών και συνδέεται με την αγωνία για μια καλή αποκατάσταση των κοριτσιών, ώστε να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή.

me thea to aigaio

Με θέα το Αιγαίο
Κάθε καλοκαίρι, τον Ιούλιο, διοργανώνεται το τριήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ «Με θέα στο Αιγαίο». Οι εκδηλώσεις εκτείνονται σε όλη την παραλιακή ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και είναι δωρεάν για το κοινό. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα εμπλουτίζεται αλλά πάντα περιλαμβάνει αθλητικούς αγώνες ποδοσφαίρου ή βόλεϋ στην άμμο, τον Λαϊκό Αγώνα δρόμου 10 χλμ., κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους συνδιοργανωτές του φεστιβάλ την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το Δήμο Αγιάς και το Δήμο Τεμπών.

Καλοκαίρι – Μεσάγγαλα
Κάθε καλοκαίρι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διοργανώνεται δίμηνο πολιτιστικό φεστιβάλ και φέτος είναι το «3ο Καλοκαίρι – Μεσάγγαλα 2015». Η παραλιακή ζώνη του Δήμου Τεμπών φιλοξενεί τις εκδηλώσεις οι οποίες είναι δωρεάν για το κοινό και παρά θίν' αλός.
Το πρόγραμμα ποικίλει και περιλαμβάνει καλλιτεχνικές, αθλητικές, παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις όπως κινηματογραφικές προβολές, αγώνες ποδηλασίας, παιδικά εργαστήρια κ.α. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ο νοσταλγικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων, καθώς το πρόγραμμα ξεκινά τις πρώτες βραδινές ώρες, όταν ο ανελέητος καλοκαιρινός ήλιος έχει αρχίσει και σβήνει.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους συνδιοργανωτές των πολιτιστικών εκδηλώσεων τους Ενεργούς Πολίτες Μεσαγγάλων, το Σύλλογο Επαγγελματιών Κάτω Ολύμπου και το Δήμο Τεμπών.

Γιορτή Ψαροκασέλας
Φέτος για πρώτη χρονιά τον Ιούλιο διοργανώνεται διήμερο εκδηλώσεων ψαριάς στα Μεσάγγαλα.
Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με διαγωνισμό ψαρέματος το βράδυ του Σαββάτου στα Μεσάγγαλα και θα κλείσουν την Κυριακή με την 1η Γιορτή Ψαροκασέλας, όπου οι ψαριές θα πέσουν στη φωτιά με συνοδεία μουσικής.
Παράλληλα με τη γιορτή θα διοργανωθεί λαϊκός αγώνας ανωμάλου δρόμου, απόστασης 10 χλμ. Η διαδρομή θα είναι κυκλική μεταξύ Μεσαγγάλων – Καστρί Λουτρού  Μεσαγγάλων. Επίσης θα υπάρχει και μαθητικός αγώνας ανωμάλου δρόμου 1 χλμ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους συνδιοργανωτές του διημέρου το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου, το Σύλλογο Επαγγελματιών Δήμου Τεμπών, την ομάδα πολιτισμού Μεσαγγάλων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Τεμπών.


Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας email στην παρακάτω διεύθυνση
 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα τελευταία νέα μας.