Authentic Olympus Land

banner ti na deite

Αρχαιολογικοί χώροι

(0 ψήφοι)

A' αρχαίο θέατρο Λάρισας

Βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του λόφου «Φρούριο», όπου βρισκόταν η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Λάρισας. Σήμερα βρίσκεται στα πεζοδρομημένα τμήματα των οδών Βενιζέλου, Ηφαίστου, Απόλλωνος και Παπαναστασίου.

  • Xωρητικότητας 12.000 ατόμων περίπου

    είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αρχαία θέατρα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ελλάδα
  • Το θέατρο ήταν ορατό στο ανώτερο μέρος του μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα

    ωστόσο ύστερα από το σεισμό που έγινε στη Λάρισα το 1868 καλύφθηκε με τα ερείπια των πλινθόκτιστων σπιτιών.
 

Περιγραφή

Α' Αρχαιο Θέατρο Λάρισας

Πιστεύεται ότι ήταν ενταγμένο στον βασικό πολεοδομικό ιστό της αρχαίας Λάρισας, καθώς οι δρόμοι των παρόδων ήταν μαρμαροστρωμένοι και συνεπώς αποτελούσαν συνέχεια των μεγάλων δημόσιων πομπικών οδών της. Είναι κατασκευασμένο σχεδόν αποκλειστικά από μάρμαρο, με πλούσιο πλαστικό διάκοσμο.

Σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, η κατασκευή του ανάγεται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. Λειτούργησε δε έξι αιώνες περίπου μέχρι το τέλος του 3ου αι. μ.Χ. ή τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. οπότε και διακόπηκε απότομα η λειτουργία του. Στους πρώτους αιώνες λειτουργίας του, εκτός από χώρος για την τέλεση θεατρικών παραστάσεων, χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του ανώτατου διοικητικού οργάνου της περιοχής, του Κοινού των Θεσσαλών. Στο τέλος του 1ου αι. π.Χ. μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αρένα και με αυτή τη μορφή συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το τέλος του 3ου αι. μ.Χ. Την περίοδο αυτή, οι θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στο λιτό Β΄ αρχαίο θέατρο της πόλης. Τα δύο θέατρα συνδεόταν μεταξύ τους μέσω της δεξιάς παρόδου του α΄ αρχαίου θεάτρου, η οποία συνεχιζόταν ως κύρια οδός εξόδου από την πόλη και μέσω της ξύλινης γέφυρας του Πηνειού.

Η αρτιότητα της κατασκευής του αποδεικνύεται από την καλή τοποθέτηση του, παραδείγματος χάριν, το κοίλο αποτελούσε η ίδια η πλαγιά του λόφου, που είχε διαμορφωθεί σε αναβαθμούς για την τοποθέτηση των εδωλίων. Επίσης μπροστά από το κατώτατο τμήμα του κυρίως θεάτρου και περιμετρικά της ορχήστρας βρέθηκε κτιστός αποχετευτικός αγωγός, πλάτους 1 μ., καλυμμένος με λειασμένες μαρμάρινες πλάκες. Ο αγωγός διαπερνά τη θεμελίωση της σκηνής με δύο εξόδους και κάπου πίσω από αυτή θα έστριβε προς τον Πηνειό ποταμό.

Δυστυχώς υπέστη μεγάλη αλλοίωση κατά τη μετατροπή του θεάτρου σε αρένα, τον 1ο αι. π.Χ., όταν αφαιρέθηκαν οι τέσσερις πρώτες σειρές εδωλίων για να διευρυνθεί η ορχήστρα ενώ επάνω στην παλαιά πέμπτη σειρά, που έγινε πλέον πρώτη, τοποθετήθηκαν μαρμάρινα ενεπίγραφα θυρώματα σε δεύτερη χρήση. Στόχος αυτών των μετατροπών ήταν η προστασία των θεατών.

Πρόσφατα εκδόθηκε από την επιστημονική επιτροπή ανασκαφής του θεάτρου, βιβλίο με τον τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Λάρισας», το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από όλα τα στάδια ανασκαφής και ανάδειξης του έργου. Είναι η πρώτη επίσημη παρουσίαση του και την επιμέλεια την έχει οι κ.κ. Αθανάσιος Τζιαφάλιας, αρχαιολόγος, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής και επίτιμος διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού και Δημήτριος Καραγκούνης, αρχιτέκτονας.

 

Φωτογραφικό Υλικό

 

800x800 images arxaiologikoi xwroi Photos Fixed PB110028 800x800 images arxaiologikoi xwroi Photos Fixed PB110065 800x800 images arxaiologikoi xwroi Photos Fixed PB110067

800x800 images arxaiologikoi xwroi Photos Fixed PB110060 alarisas2 alarisas6

 


 1506, 

Προσθήκη σχολίου

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας email στην παρακάτω διεύθυνση
 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα τελευταία νέα μας.