Authentic Olympus Land

banner ti na deite

Μετέωρα

(2 ψήφοι)

Μετέωρα

Είναι το σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος, μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Ανήκουν στο νομό Τρικάλων αλλά βρίσκονται σε απόσταση 80 χλμ. από τη Λάρισα και είναι προσβάσιμα, είτε μέσω αυτοκινητόδρομου, είτε μέσω σιδηροδρόμου.

  • Ανήκουν στα Μνημεία

    Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO) από το 1988.
  • Το 1986 οργανώνεται

    η 1η Πανευρωπαϊκή Αναρριχητική Συνάντηση, με τη συμμετοχή κορυφαίων Αναρριχητών της εποχής.
 

Περιγραφή

Είναι το σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος, μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Ανήκουν στο νομό Τρικάλων αλλά βρίσκονται σε απόσταση 80 χλμ. από τη Λάρισα και είναι προσβάσιμα, είτε μέσω αυτοκινητόδρομου, είτε μέσω σιδηροδρόμου.
Η επικρατέστερη θεωρία για τη δημιουργία τους είναι του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, η οποία δηλώνει πως οι βράχοι των Μετεώρων δημιουργήθηκαν από μια μεγάλη μάζα από ποταμίσιες πέτρες, άμμο και λάσπη που ενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα ενιαίο κώνο. Όταν αργότερα, τα νερά της Θεσσαλικής λίμνης χύθηκαν στο Αιγαίο, αυτός ο ενιαίος όγκος χωρίστηκε, σχηματίζοντας λόφους και βράχους σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.
Η Χριστιανική παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή, καθώς ήδη από το τέλος τις πρώτης χιλιετίας, στους βράχους αυτούς βρίσκουν καταφύγιο αρκετοί τολμηροί ερημίτες και αναχωρητές οι οποίοι αναζητούσαν ψυχική ηρεμία, γαλήνη και με την προσευχή επιδίωκαν την χριστιανική τελειότητα. Στις αρχές του 12ου αιώνα είχε πια συγκροτηθεί στον χώρο των Μετεώρων μικρή ασκητική πολιτεία. Τα Μετέωρα αποτελούν ένα μοναδικό αρμονικό συνταίριασμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς. Τα κτίσματα των μονών φαίνονται σαν μια φυσική απόληξή των βράχων και περιλαμβάνουν ανεκτίμητους καλλιτεχνικούς και κειμηλιακους θησαυρούς (αριστουργηματικές τοιχογραφίες, θαυμάσια χρυσοκέντητα και άλλα έργα τέχνης).

800x800 images aksiotheata ektos larisas 2 800x800 images aksiotheata ektos larisas 3 800x800 images aksiotheata ektos larisas 6

 

Επισκέψιμες είναι 6 Μονές:

1. Η Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου
Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη (πρώτο κτίτορα και οργανωτή του μοναστικού κοινοβίου) στον μεγαλύτερο βράχο που ονομάστηκε Πλατύς Λίθος.
Σημαντικά κτίσματα: εστία (μαγειρείο), γηροκομείο και τράπεζα. Παρεκκλήσια της Θεομήτορος (Παναγία της Μετεωρίτισσας Πέτρας), του Ιωάννη του Προδρόμου, των Αγίων Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης και του Αγίου Νεκταρίου.
Σημαντικές τοιχογραφίες της Μακεδονικής σχολής, αρκετές θεωρούνται ότι ανήκουν στον Τζώρτζη, μαθητή του Θεοφάνη του Κρητός. Πλούσια και αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, εικόνων και ιερών κειμηλίων.

 

2. Η Ι. Μονή Βαρλαάμ
Βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο. Ιδρυτής της είναι ο ασκητής Βαρλαάμ στα μέσα του 14ου αιώνα και ανακαινίσθηκε το 1541-1544.
Σημαντικά κτίσματα: παλαιά τράπεζα ή Εστία (μαγειρείο) και το γηροκομείο (νοσοκομείο). Παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών.
Οι τοιχογραφίες είναι κυρίως του Φράγκου Κατελάνου από την Θήβα, πλούσια και αξιόλογη συλλογή χειρογράφων, εικόνων και ιερών κειμηλίων.

 

3. Η Ι. Μονή του Αγίου Στεφάνου
Ήταν αρχικά ανδρική, αλλά από το 1961 εγκαταστάθηκε σ' αυτή γυναικεία αδελφότητα. Κτίτορες είναι ο όσιος Αντώνιος και ο όσιος Φιλόθεος στις αρχές του 15ου αιώνα.
Σημαντικά κτίσματα: το σημερινό καθολικό στην μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, του οποίου η κάρα φυλάσσεται εκεί ως το πιο ιερό και θαυματουργό κειμήλιο, η παλαιά τράπεζα η οποία έχει διαμορφωθεί σε μουσείο,
Οι τοιχογραφίες γίνονται από τον πιο σημαντικό ίσως σύγχρονο αγιογράφο Βλάση Τσοτσώνη. Αξιόλογη και πλούσια συλλογή χειρογράφων, εικόνων και ιερών κειμηλίων.

 

4. Η Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος
Βρίσκεται σ' έναν από τους εντυπωσιακότερους βράχους των Μετεώρων. Από το 1362 υπήρξε οργανωμένο μοναστήρι.
Σημαντικά κτίσματα: το παρεκκλήσι του Τιμίου Ιωάννη Προδρόμου μέσα σε λαξευμένο βράχο με σημαντικές τοιχογραφίες από το 1682.
Οι τοιχογραφίες έγιναν από τους αδελφούς Αντώνιο ιερέα και Νικόλαο. Τα χειρόγραφα της μονής φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς μονής του Αγίου Στεφάνου.

 

5. Η Ι. Μονή Ρουσάνου
Ήταν αρχικά ανδρικό μοναστήρι ενώ τώρα είναι γυναικείο. Οι πρώτοι κτίτορες έκτισαν το μοναστήρι τον 14ο με 15ο αιώνα. Την σημερινή μορφή την πήρε στις αρχές του 16ου αιώνα από τους αδελφούς ιερομόναχους Ιωάσαφ και Μάξιμο από τα Γιάννενα.
Αξιόλογες τοιχογραφίες από άγνωστο ζωγράφο επηρεασμένο από την Κρητική σχολή (ίσως από τον Τζώρτζη, μαθητή του Θεοφάνη του Κρητός).

 

6. Η Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
Είναι το πρώτο μοναστήρι που συναντάμε ανεβαίνοντας προς τα Άγια Μετέωρα. Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές ως τα μέσα του 14ου αιώνα.
Σημαντικά κτίρια: παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, όπου σώζονται υπολείμματα τοιχογραφιών του 14ου αιώνα.
Αξιόλογες τοιχογραφίες με μεγάλη τελειότητα στο σχεδιασμό των μορφών και την άριστη χρωματική απόδοση από τον Θεοφάνη Στρελίτζα τον Κρήτα. Τα λίγα χειρόγραφα της μονής φυλάσσονται στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής του Αγίου Στεφάνου.

 

Η Αναρρίχηση όπως και η Χριστιανική παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή. Οι αναριχήσεις στους Μετεωριτικούς βράχους προϋπάρχουν από τους αρχαίους χρόνους, όταν οι κάτοικοι της περιοχής κατέφευγαν σε αυτούς, για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των διαφόρων ληστών και πειρατών της εποχής. Έπειτα με την εποίκηση των βράχων και την κατασκευή των μοναστηριών αρχίζει να γίνεται εντονότερη.
Από το καλοκαίρι του 1975 έρχονται στα Μερέωρα οι Dietrich Hasse και Heinz Lotar Stutte, οι οποίοι θεωρούνται πατέρες της αναρρίχησης στα Μετέωρα. Από το '75 μέχρι το '85 άνοιξαν περισσότερες από 200 διαδρομές και ανέβηκαν και στους 100 -και πλέον- πύργους του πεδίου. Σήμερα η κύρια δέσμευση των αναρριχητών στο χώρο των Μερεώρων είναι: Ανεβαίνουμε σ' όλους τους βράχους εκτός εκείνων που έχουν κατοικημένα μοναστήρια, δέσμευση η οποία τηρείται με αυστηρότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας.

 800x800 images aksiotheata ektos larisas 1 800x800 images aksiotheata ektos larisas 7 800x800 images aksiotheata ektos larisas 8

800x800 images aksiotheata ektos larisas 4 800x800 images aksiotheata ektos larisas 5 800x800 images aksiotheata ektos larisas 9

 


 1671, 

Προσθήκη σχολίου

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας email στην παρακάτω διεύθυνση
 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα τελευταία νέα μας.