Authentic Olympus Land

banner proorismoi

Πόλη Λάρισας

(0 ψήφοι)

Πόλη Λάρισας

Η πόλη της Λάρισας είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και βρίσκεται στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της Θεσσαλίας.

Η Λάρισα αποτελεί τη μοναδική πόλη στον Ελλαδικό χώρο, που σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση και έχει το ίδιο όνομα. Μια πόλη με συνεχή παρουσία 8.000 ετών, χτισμένη στη δεξιά όχθη του Πηνειού.

Γύρω από την ονομασία της, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μύθοι. Οι πιο μυθολογικοί αναφέρουν ότι, η νύμφη Λάρισα, παίζοντας με το τόπι της δίπλα στον Πηνειό, γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και από εκεί πήρε το όνομά της η πόλη. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι, η Λάρισα ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Πελασγού, του οποίου ο γιός, ο Λάρισσος έκτισε την πόλη πριν από 4.000 χρόνια περίπου. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή όμως, η Λάρισσα προήλθε από την Πελασγική λέξη λάας που σημαίνει βράχος, από την οποία προκύπτει και η λέξη λαός. Το όνομά της σημαίνει "ισχυρά οχυρωμένος λόφος" ή "ακρόπολη".

Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος, πόλη της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας και αποτελεί δυναμικό διοικητικό, εμπορικό, οικονομικό, πανεπιστημιακό, γεωργικό, συγκοινωνιακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Έχει έκταση 122.500 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 163.000 κατοίκους περίπου, αλλά καθημερινά δραστηριοποιούνται στην πόλη περίπου 200.000 άνθρωποι.

Στις δεκαετίες του '60 και '70 η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και η έλλειψη έγκαιρης χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής από την πολιτεία είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά αξιόλογα κτήρια, παράλληλα, με στοιχεία από την φυσιογνωμία και ταυτότητα της ιστορίας της πόλης. Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και μετά, η Λάρισα διαμορφώνεται σε μια σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη με ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η φυσιογνωμία της πόλης αλλάζει θεαματικά, με ανάπλαση του κέντρου, με το εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων και ειδικότερα του χώρου του Φρουρίου, με σκοπό τον προσδιορισμό της χαμένης «ταυτότητας της πόλης».

polilarisas poli Larisas parko alkazar poli Larisas frourio

Ακόμη όμως και με την μεγάλη απώλεια παραδοσιακών οικημάτων, η πόλη έχει διατηρήσει το κύριο χαρακτηριστικό που προσδιορίζει την «ταυτότητα» της, ανά τους αιώνες, αναλλοίωτο. Το χαρακτηριστικό της αυτό, δεν είναι άλλο από την ζωντάνια ενός πολύβουου πλήθους, το οποίο τέρπεται, συναλλάσσεται και συνδιαλέγεται ασταμάτητα. Αυτήν την πολιτισμική της «ταυτότητα», η Λάρισα τη διατηρεί αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

Η Λάρισα, από τους προϊστορικούς χρόνους, αποτελεί κομβικό γεωγραφικό σημείο στην περιοχή με την κάθε διοίκηση να της παραχωρεί το ρόλο της πρωτεύουσας. Με την προσέλκυση περισσότερων ανθρώπων, αρχίζει και η πολιτιστική ανάπτυξη. Τον 2ο αιώνα π.Χ., οργανώνονται τα Ελευθέρια προς τιμήν του Ελευθερίου Διός, τα οποία είχαν απήχηση σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, σε πόλεις της Μικράς Ασίας ακόμη και της Ιταλίας και περιελάμβαναν μεγάλους ιππικούς, φιλολογικούς, χορευτικούς, γυμνικούς και μουσικούς αγώνες.

Η εμπορική πλευρά της πόλης ανθίζει τον 17ο αιώνα, αλλά η αρχή της έχει γίνει ήδη από τον 2ο αιώνα μ.Χ., με την εκχώρηση προνομίων και εμπορικών διευκολύνσεων για την ελεύθερη άσκηση του εμπορίου με τους Βενετούς, από τον τότε αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ Κομνηνό.
Εκτός των ιστορικών στοιχείων, πλήθος περιηγητών της εποχής με τις περιγραφές τους, μας μεταφέρουν τον παλμό της πόλης ανά τους αιώνες. Επιγραμματικά αναφέρεται πως στις αρχές του 18ου αιώνα, οι κάτοικοι της, διατηρούν μεγάλη εμποροπανήγυρη δερμάτων, παρά την αυστηρότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Αγγλία επίσης, εμπορεύεται σιτηρά προς όλο τον κόσμο, μέσω του προξενείου της, με υψηλά κέρδη. Όλες οι φυλές που κατοικούν την περιοχή αποτελούν ένα ετερόκλητο πολυεθνικό, πολύγλωσσο και πολυθρησκευτικό σύνολο, το οποίο συνωστίζεται στους δρόμους της Λάρισας, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Με έντονο ενδιαφέρον περιγράφεται και η αγορά των τροφίμων, η οποία χαρακτηρίζεται από εκπληκτική ευημερία και αφθονία, με μια πλούσια ποικιλία τροφίμων (εξαιρετικά κρέατα, βοδινά και αρνίσια, ψάρια κάθε λογής από τον Πηνειό και κυρίως χέλια, τρυφερά λαχανικά και νόστιμα φρούτα). Η μεγάλη λαϊκή αγορά της πόλης γινόταν στο κεντρικότερο σημείο του Μπεζεστενίου κάθε Τετάρτη. Το Μπεζεστένι ήταν μεγάλη σκεπαστή αγορά, που κτίσθηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου - αρχές του 16ου αιώνα και για τρεις περίπου αιώνες, αποτέλεσε το ζωτικότερο τμήμα της αγοράς. Λειτουργούσε όλη την ημέρα μέχρι το βράδυ και γι' αυτό σήμερα, η εμπορική αγορά της Λάρισας λειτουργεί την Τετάρτη και όχι την Πέμπτη, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παρά τις βασικές ελλείψεις του πολεοδομικού ιστού και του οδικού δικτύου ο «οικονομικός» και «εμπορικός» προσανατολισμός της πόλης ήταν εμφανής, καθώς ήδη τον 19ο αιώνα, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης μεταφορικών μέσων (ευπρεπών αμαξών με τη μέρα για ταξίδια στη Θεσσαλονίκη)!

Η Λάρισα του σήμερα, είναι μια σύγχρονη και μοντέρνα πόλη με μεγάλες δεσπόζουσες πλατείες, όμορφα πάρκα, ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία και άλλα πολιτιστικά κέντρα. Παγκόσμιες αλυσίδες προϊόντων δραστηριοποιούνται εδώ, αλλά η πόλη διαθέτει και ένα πλήρως οργανωμένο εμπορικό κέντρο, με αγαθά που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους απαιτητικότερους αγοραστές. Οι παραπάνω λόγοι, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη πεζοδρόμηση του κέντρου της, κατά 70% διευκολύνουν τον επισκέπτη. Η συνύπαρξη των εμπορικών καταστημάτων με τους χώρους διασκέδασης, όπως καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση αναψυχής. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ιδανικό αγοραστικό προορισμό. Οι τουρίστες την προτιμούν είτε σαν ενδιάμεσο σταθμό στις μετακινήσεις τους προς τη Βόρεια ή τη Νότια Ελλάδα είτε την επισκέπτονται στο πλαίσιο των οργανωμένων πακέτων διακοπών τους.


 1647, 

Προσθήκη σχολίου

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας email στην παρακάτω διεύθυνση
 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα τελευταία νέα μας.