Authentic Olympus Land

banner proorismoi

Όλυμπος

(0 ψήφοι)

Όλυμπος

Ονομάζεται Όλυμπος ή Υψηλός Όλυμπος. Χωρίζει το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας από αυτό της Θεσσαλίας και βρίσκεται στα σύνορα των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πιερίας και της Λάρισας.

  • Η Υψηλότερη κορυφή του είναι στα 2.917 μέτρα,

    o Μύτικας ή αλλιώς Πάνθεον
  • Στον Όλυμπο έχουν καταμετρηθεί πάνω από 1700 είδη φυτών,

    τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας
 

Περιγραφή

Απέχει 18 χλμ. από την παραλία του Λιτόχωρου και 20 χλμ. από την πόλη της Ελασσόνας. Τα όρια του βουνού εκτείνονται σχεδόν κυκλικά σε περίμετρο 80 χλμ., με μέση διάμετρο 25 χλμ., ενώ η έκτασή του είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και φημισμένο παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με την μυθολογία, εδώ βρισκόταν η κατοικία των 12 Θεών της Αρχαίας Ελλάδας. Ο Μύτικας έχει και δεύτερη ονομασία ως Πάνθεον διότι εκεί θεωρείται ότι γινόταν οι συναντήσεις των Ολύμπιων θεών.

Η δεύτερη υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου αλλά και της Ελλάδας ονομάζεται Σκολιό και βρίσκεται στα 2911 μ. Το Σκολιό, ο Μύτικας και το Στεφάνι (2.909 μ.), υψώνονται σχεδόν κατακόρυφα, σχηματίζοντας ένα τόξο, τα Μεγάλα Καζάνια, τη μεγαλύτερη βαραθρώδη, χοανοειδή κοιλότητα του Ολύμπου, με άνοιγμα 1.000 μ. και βάθος 600 - 700 μ. Άλλες κορυφές του είναι ο Καλόγηρος (2.813 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2.786 μ.). Χαρακτηριστικό του βουνού είναι οι βαθιές χαράδρες και ενώ έχει πολλές όμορφες και ομαλές κορυφές, οι εντυπωσιακότερες είναι οι ψηλότερες και πιο απόκρημνες.

olympus xlwridaO Όλυμπος ξεχωρίζει για την πλούσια Χλωρίδα και Πανίδα του και είναι η πρώτη περιοχή για την οποία εφαρμόστηκε πριν από 50 χρόνια, ειδικό καθεστώς προστασίας στην χώρα μας, με την κήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού το 1938. Ο «Εθνικός Δρυμός Ολύμπου» εκτός των εγχώριου νομικού πλαισίου προστατεύεται και από διεθνείς συμβάσεις όπως η Νatura 2000 (1992), η Σύμβαση του Ρίο Ντε Τζανέιρο (1992), η Σύμβαση της Βόννης (1999), η Σύμβαση της Βέρνης (1982) και η Σύμβαση Ουάσιγκτον – Cities (1973). Επίσης, το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας». Η έκτασή του Εθνικού Δρυμού ανέρχεται σε 238.411 στρέμματα, με πυρήνα 40.000 στρεμμάτων. Η είσοδος στον Εθνικό Δρυμό επιτρέπεται μόνον από τους υπάρχοντες δρόμους και η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Ολόκληρος ο Όλυμπος κηρύχθηκε αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος προκειμένου να διαφυλαχθεί η μνημειακή και ιστορική του όψη. Τόσο τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια, όσο και οι πολλοί παραδοσιακοί οικισμοί που απλώνονται στις πλαγιές του παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορούν να προσφέρουν αναρίθμητες επιλογές στους επισκέπτες του. Οι περισσότεροι επισκέπτες όμως, προτιμούν τον Όλυμπο για τις υπαίθριες δραστηριότητες που προσφέρει ή για στιγμές χαλάρωσης κοντά στη φύση.

olympus pathsΚυριότερη υπαίθρια δραστηριότητα είναι η πεζοπορία, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας και το φυσικό κάλλος του. Οι ορεινές διαδρομές που διασχίζουν τον Όλυμπο είναι πάρα πολλές. Τα κυριότερα μονοπάτια είναι το «Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4» που κινείται δυτικά από Λιτόχωρο προς τις κορυφές, μέσα από το φαράγγι του Ενιπέα και το «Εθνικό Μονοπάτι Ο2», που συνδέει τις κορυφές προς τα νότια με το Πήλιο. Το «Εθνικό Μονοπάτι Ο2» ξεκινάει από την Κρήτη και συναντάει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι «Ε4», το οποίο από τα Πυρηναία Όρη καταλήγει στον Μύτικα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδρομών υπάρχουν θέσεις ανάπαυσης κοντά σε πηγές και βρύσες, ενώ κατά τόπους ο επισκέπτης μπορεί να βρει και ενημερωτικές πινακίδες με τον χάρτη του Εθνικού Δρυμού και χρήσιμες οδηγίες. Επίσης, υπάρχουν σε λειτουργία εννέα καταφύγια (www.olympusfd.gr) τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες των περιπατητών, πεζοπόρων, αναρριχητών και ορειβατών σε ετήσια βάση. Επίσης, σε καίρια σημεία των κυρίων διαδρομών προς την κορυφή του Ολύμπου υπάρχουν άλλα έξι καταφύγια ανάγκης.


 1979, 

Προσθήκη σχολίου

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας email στην παρακάτω διεύθυνση
 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα τελευταία νέα μας.