Authentic Olympus Land

olumpus top

Πηνειός Ποταμός

Πηνειός ποταμός

Ο Πηνειός ποταμός ή Σαλαβρίας, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της θεσσαλικής γης. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, κοντά στην κωμόπολη του Στομίου. Διασχίζει όλο τον θεσσαλικό κάμπο και ρέει καταμήκος της καταπράσινης Κοιλάδας των Τεμπών. Το μήκος του είναι 217 χλμ. και είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας, που πηγάζει από ελληνικό έδαφος, μετά τον Αλιάκμονα και τον Αχελώο.

Έλαβε τη σημερινή του μορφή, μετά την απομάκρυνση των υδάτων, της άλλοτε μεγάλης Θεσσαλικής λίμνης, από ένα ρήγμα που δημιουργήθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών. Από το ίδιο φαινόμενο δημιουργήθηκαν και οι φημισμένοι βράχοι των Μετεώρων.

Σε όλο το μήκος του ποταμού ενσωματώνονται πάρα πολλοί παραπόταμοι, με κυριότερους τον Τιταρήσιο, τον Εννιπέα, τον Καλέτζη και τον Ληθαίο. Ο Όμηρος τον αποκαλεί «αργυροδίνη» από τις πολλές δίνες, που σχηματίζουν τα καθαρά ,σαν ασημένια νερά του, κατά την πορεία του.

Τα νερά του ποταμού εκμεταλλεύτηκε ο άνθρωπος ήδη από τη νεολιθική εποχή (περ. 6700 - 3300 π.Χ.), η οποία χαρακτηρίζεται από την παραγωγική δραστηριότητα (καλλιέργεια) και τη μόνιμη εγκατάσταση. Οι σημαντικότεροι οικισμοί (μαγούλες) αναπτύσσονται κοντά στον Πηνειό και τους παραποτάμους του. Η ανασκαφική έρευνα σε διάφορες θέσεις έχει δώσει σημαντικά δείγματα νεολιθικού πολιτισμού.

Ορισμένοι από τους οικισμούς αυτούς συνεχίζουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της χαλκοκρατίας (περ. 3300 - 1100 π.Χ.) και μετατρέπονται στα ιστορικά χρόνια σε ισχυρές, οχυρωμένες πόλεις που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα της περιοχής.

Μια από αυτές τις πόλεις ήταν και η Λάρισα ,η οποία από την αρχαιότητα ήταν χτισμένη δίπλα στον Πηνειό και αποτελούσε για πολλά χρόνια το γραφικότερο κομμάτι της και σύμβολο. Η πέτρινη γέφυρα με τις εννέα καμάρες (τόξα) επέτρεπε τις μετακινήσεις των κατοίκων της από τη μια όχθη στην άλλη. Τα φυσικά αλσύλλια στις όχθες του, συγκέντρωναν τους Λαρισαίους στις γιορτές και στους περιπάτους και πρόσφεραν δροσιά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι ποταμόβαρκες που κυλούσαν στα νερά του, οι βαρελάδες που κουβαλούσαν νερό στην πόλη, η πλούσια βλάστηση, αλλά και οι συχνές πλημμύρες του ποταμού, συνθέτουν εικόνες από ένα μακρινό παρελθόν.

Ο ποταμός συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης της Λάρισας. Με την ανάπλαση της κοίτης του δημιουργήθηκε ένας καταπράσινος χώρος αναψυχής, που αποτελεί σημείο τόσο κοινωνικής όσο και πολιτιστικής δράσης.

Ο ποταμός, οι παραποτάμιες περιοχές του και ιδιαίτερα το δέλτα του φιλοξενούν σημαντικούς πληθυσμούς χλωρίδας και πανίδας. Η περιοχή του Δέλτα Πηνειού περιλαμβάνει υγροτοπικούς οικοτόπους, δασάκια από άγριες ελιές, καλλιεργούμενους ελαιώνες, βοσκότοπους, παράκτια και παραποτάμια δάση, θίνες και αμμώδεις χερσότοπους. Η διαφύλαξη της βιολογικής ποικιλότητας και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του οδήγησε στην περίληψη του οικοσυστήματος στις προστατευόμενες περιοχές ως «Σημαντικούς Υγρότοπους», «Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά ΙΒΑ», περιοχές CORINE και NATURA 2000 και «Τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Το Δέλτα του Πηνειού όμως παρουσιάζει και πολιτιστική αξία διότι οριοθετείται μεταξύ των τριών σημαντικών μυθικών και ιστορικών τόπων της Ελλάδας: του Ολύμπου, της Όσσας και των Τεμπών. Στην περιοχή υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Ομολίου, και στο Στόμιο, η μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας, Ιερά Μονή Αγ. Δημητρίου.

Προσφέρεται και για δραστηριότητες όπως ραφτινγκ, κανό και καγιάκ.

pineios pineios 1 pineios pineios 3 pineios pineios 2


Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση, επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας email στην παρακάτω διεύθυνση
 

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα τελευταία νέα μας.